NAZİLLİ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI

TARIMSAL YAYIN ve DANIŞMANLIK

|Anasayfa |Haberler|Resim Galerisi

 

                           

 

ÜYE ADI: 

 

ŞİFRE:

  ÜYE OL   ŞİFRE HATIRLAT

 Deveci Armudu

 

DEVECİ ARMUDU

Meyvesi iri-çok iri, basık, alt kısmı geniş, boyunsuzdur.

Çiçek çukuru derindir.

Meyve yüzeyi hafif girintili çıkıntılı olup kabuğu ince, zemin rengi sarı-yeşil, passız, bazen güneş gören yüzü pembe- kırmızıdır.

Meyve eti beyaz, gevrek, sulu, tatlı ve kalitesi yüksektir.

Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilmekte ve kış ayları için satış değeri açısından iyi bir seçenektir.

Yeme olumunda fazla yumuşamaz.

Ortalama; 100mm. genişlikte, sap hariç 98 mm. uzunlukta olup yaklaşık 620 gram ağırlığındadır.

ARMUT YETISTIRICILIGI

Türkiye'deki toplam meyve üretiminin yaklasik olarak beste birini yumusak çekirdekli meyveler yani elma, armut ve ayva teskil etmektedir. Bunun da % 18'i armuttur. Son istatistiklere göre yurdumuzda yaklasik olarak 15 milyon adet armut agaci ve 413 bin ton armut üretimi vardir.

Dünya armut üretiminde ülkemiz, ABD, Japonya, Ispanya, Fransa ve Almanya'dan sonra 6. sirayi almaktadir.

IKLIM ISTEKLERI

Armut bir iliman iklim meyvesidir. Kis soguklarina karsi elmaya nazaran daha az dayaniklidir. Armutlar bol günesli ve yazlari sicak yerlerden hoslanir. Çiçeklenmesi elmadan 7-10 gün kadar erken oldugundan ilkbahar donlarina daha çok maruz kalabilir. Bu sebeple armut bahçeleri, don tehlikesi olmayan yerlerde kurulmalidir.

Armut yetistiriciligini sinirlayan en önemli faktörlerden birisi de kis soguklama ihtiyacidir. Armutlara kis soguklama ihtiyaci yani 7,2°C altinda geçen süre yaklasik 1200 saattir. Bu ihtiyaç giderilmezse çiçeklenme geç ve düzensiz olur. Siddetli olursa yaprak gözleri sürmez, agaç çiplak kalir.

TOPRAK ISTEKLERI

Armut toprak bakimindan fazla seçici degildir. Bununla beraber toprak ne kadar derin, geçirgen, sicak ve besin maddelerince zengin olursa agaçlarin gelismeleri de o kadar iyi ve verimleri de o nispette yüksek olur. Çok kuru, az derin ve tasli topraklarda yetisen armutlarin meyveleri biçimsiz ve fazla kumlu olur. Agir ve nemli topraklarda yetistirilen sofralik armutlarin etleri kaba ve tatlari yayvan olur. Bol verimli agaçlar ve yüksek kaliteli meyveler elde edebilmek için armut derin, geçirgen, sicak, iyi drene edilmis, tinli topraklarda en iyi sekilde yetisir.

ANAÇLAR

Armutlarda, yetistigi toprakta ve elde edilecek agaçlarin büyüklügüne göre baslica iki türlü anaç kullanilir. Ençok kullanilan anaç armut çögürleridir. Bunlar büyük agaçlar yapar ve derin toprak ister. Bodur agaç elde etmek için armutlar, ayva anaci üzerine asilanir. Bu takdirde daha az derinlikteki topraklara dikilebilir. Ancak ayva anaci kis soguklarina armut çögürü kadar dayanmaz. Ayva anaci fazla kireçli topraklari sevmez. Daha çok sulamaya ihtiyaç gösterir. Bazi armut çesitleri ayva anaci ile uyusmazlar. Bunu önlemek için ayva ile uyusan Beurre Hardy gibi çesitler ara anaci olarak kullanilmalidir.

ÇESITLER

Armut çesitleri kismen veya tamamen kendine kisirdirlar. Yani tek basina yeterli miktarda ürün vermezler. Bu sebeple emniyetli ve bol ürün almak için birbirini dölleyen ve ayni zamanda çiçek açan çesitler bir arada dikilmelidir. Bahçe kurarken tozlayicilar çesitli sekilde yerlestirilebilir. Bahçede tek çesit tozlayiciyi en aza indirmek için her dördüncü sirada her dördüncü agaç tozlayici olarak dikilebilir. Bu sekilde agaçlarin % 6'si tozlayici olur. Birden fazla çesit için degisik yerlestirme sekilleri önerilebilir. Esit miktarda siralar ya da 4 sirali 1 sira gibi. Azami ve her yil devamli ürün alabilmek için tozlayici miktari % 20-50 olmalidir. En iyisi tozlayici da ticari degeri olan bir çesitse, esit miktarlarda dikilmelidir.

Sadece tozlayici da yetmemektedir. Iyi bir tozlanmanin temini için bahçede ari bulundurmak gerekir. Diger meyve türlerinden farkli olarak armut çiçekleri seker orani düsük olan az miktarda nektar üretir. Bu sebeple armut bahçelerinde daha çok tozlayici çesit ve ari bulundurulmalidir. Genel olarak 4-5 dekara kuvvetli bir ari kolonisi uygundur. Kovanlar, çiçeklerin % 15-20'sinin açtigi zaman bahçeye konulmali, taç yapraklarinin dökülmesinden sonra ve ilaçlama baslamadan önce kaldirilmalidir.

Hasat olum tarihlerine göre erkenciden geçe dogru üretimi öngörülen çesitler, temmuz basindan eylül sonuna kadar yaklasik olarak on gün ara ile toplanabilmektedir.

 

DEVECİ ARMUT'UN FAYDALARI
Günde 3-4 tane armut yemek birçok sağlık sorununa iyi gelir.Yüksek tansiyonu olanlara çok faydalıdır. Ayrıca armut
A vitamini yönünden oldukça zengin bir meyve olan armut böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve idrarı bollaştırır. Bu yüzden böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Hamile bayanlarda mide bulantısı ve kusmaları azaltır. Bunun yanında sinirleri yatıştırıcı zihinsel yorgunluğu azaltıcı özelliği vardır
ARMUT
• Kalp-damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırır
• Yüksek tansiyonu olanlar ve böbreklerinde sorun yaşayanlar için faydalıdır,
• Kansızlığa ve kabızlığa iyi gelir;

armutun faydaları armut faydası gebelikte armutun faydaları armutun faydasi armutun faydalari armut sirkesinin faydaları gebelikte armut armutun bebeğe faydaları armut un faydası küpdüşen armudu armut faydasi armutunfaydası küpdüşen armudu faydası armutun gebelikte faydaları ankara armutun faydaları

 

 

  • Kabız olduğunuz zaman yiyeceğimiz bir adet armut, kabızlığa çözüm getirir
  • Sinir sistemini kuvvetlendirir
  • Susuzluk problemini yok eder
  • Özellikle öğrencilerin armut tüketmesi halinde, ders çalışmaktan yorulan zihinlerini dinlendirir
  • Hamilelik döneminde baş gösteren kusmaları engeller
  • Romatizma hastalarına, mafsal kireçlenmesi hastalığı olanlara armut tedavi edici etki gösterir
  • Madensel tuz açısından son derece zengin olan armut, vücudunuzun ihtiyacı olan tuzlu karşılar.
  • Sindirim sisteminizi kuvvetlendirir
  • Armut kalp çarpıntısını gidererek kalbinizi kuvvetlendirir
  • Nezle veya grip oldunuz zaman bu hastalıkları çabuk atlatmanız sağlar
  • Çok sinirli insanların armut tükettikleri zaman daha sakin bir yapıya kavuştukları görülür

Armut zararları

Belli bir zararı olmayan armut, tansiyon düşürücü etkisi ile düşük tansiyonu olan kişiler tarafından az miktarda tüketilmelidir.
(1 adet küçük armut=82 kalori)

 

 


 

DOKÜMANLAR
1-BROŞÜR 2
2-ÇİFTÇİ MEKTUBU 0
3-ÇİFTÇİ MEKTUBU 1
4-FORM A (YILLIK& 2

@Her Hakkı Saklıdır..Nazilli Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Danışmanlık ve Yayım Hizmetleri Web Sitesi.İzinsiz Hiçbir içerik Kopyalanamaz ve Çoğaltılamaz. 

Tasarım & Programlama (I&D DESIGN).. İçerik Yönetimi ve Güncelleme Serdal Carlat..